Choď na obsah Choď na menu

Zmysly koňa

22. 2. 2015

 

ZRAK: Po strane uložené oči koní umožňujú takmer dokonalý prehľad.Len priamo za sebou a pred čelom má mŕtvy uhol, ten však dokáže vyrovnávať otáčaním hlavy. Kone však mávajú problém viďieť to,  čo im leží priamo pred nohami. Preto musí kôň malé prekážky zaznamenávať z väčšej vzdialenosti alebo musí byť schopný vo veľkom rozsahu pohybovať hlavou.

 

SLUCH: Kone majú veľmi jemný sluch,ktorými vnímajú predovšetkým zvuky v diaľke.Nieje ani vylúčené, že ich schopnosť počuť,siahá až do oblasti ultrazvukov,slúži tiež k priestorovej orientácii.Dokonca aj odpočívajúce a spiace kone skúmajú svojimi kornutovitými ušami zvuky z okolia. Uši sa pritom pohybujú nezávisle na sebe všetkými smermi. Okrem toho, že slúžia sluchu, sú uši tiež dôležitým komunikačným prostriedkom.



http://prohibitedsubstancesdatabase.feicleansport.org/images/horse_ear.jpg

HMAT: Najdôležitejším hamtovým orgánom koňa je tlama. Na pyskoch má viac nervových zakončení na centimeter štvorcový než my na končekoch prstov. Hmatovými fúzmi kôň preskúmava okolie a odhaduje vzdialenosti, keď mu čuch predtým signalizoval, že nehrozí žiadne nebezpečenstvo. Aj robustne pôsobiaca koža je veľmi citlivá. Zaznamená aj malú mušku. Dotyky medzi dvojnohými a štvornohými partnermi majú dôležitú funkciu

Čuch a chuť: Čo sa čuchu týka, majú kone nad nami navrch. Aj keď nedosahujú dokonalosti psov. Zvlášť zaujímavé pachy, ktoré nasávajú tzv. "flémovaním". Za týmto účelom vytiahnú hore horné pysky a nasávajú vzduch naplnený zaujímavými vôňami. Pach analyzujú "Jacobsonovým orgánom". Podľa držania tela a pachu dokážu kone rozpoznať náladu svojho partnera. Chuť koní tesne súvisí s ich čuchom. Chute koňa analyzujú v dutine ústnej predovšetkým v prvých dvoch tretinách jazyka.
 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Alžbeta - obrazky

21. 11. 2015 17:34

Výstižne obrazky